DENİZ’E BALIKLAMA ATLADI OMURİLİK FELÇİ OLARAK YAŞAMINA DEVAM EDİYOR...
Bir günlüğüne yerime geçermisin ?
Değerli okurlarım ; 5 Eylül Dünya Omurilik Felçlileri Günü; Beni derinden etkileyen gençliğimden bu güne derin izler bırakan hiç olmasını istemediğimiz fakat bazı durumlara engel olamadığımız bir anımdan, bir dostumun, Komşumun hayatından bahsederek giriş yapmak istiyorum.
Büyük bir beyaz eşya mağazası sahibi son derece bilgili olan Alper Güneş İstanbul’dan tatil yapmak için Kemer'e, geliyor, gençliğinin de verdiği heyecanla denize balıklama usulü atlamaktan dolayı vurgun yiyerek yoğun bakıma kaldırılıyor.
Uzun bir yaşamla ölüm arasında mücadeleden sonra boyun omurlarında ki kırıklardan dolayı, hayatının geri kalan kısmını ne yazık ki yatağa bağımlı olarak geçiriyor. Ne yazık ki doktorlar Alper Bey'in yanlış ilk yardım müdahalesi sonucu o kadar ağır darbe aldığını belirtmiş (burada ilk yardımın önemi bir kez daha ortaya çıkmakta.) Genellikle dikkatsizlik sonucu olarak kişilere hayatın kötü şakalarında olan Omurilik Felcine, Trafik kazalarında daha çok rastlıyoruz. Keşke dememek için "EMNİYET KEMERİ HAYAT KURTARIR SLOĞANINI" asla aklımızdan çıkartmamız gerekiyor.
Bizler UTEF ve Leman Gebizli Umut ışığı Derneği olarak her türlü engellilerin yanındayız ve bugününe vurgu yapmayı kurumlarım ve şahsım olarak bilinçlendirmeye yönelik engellilerin sorunlarını gündeme getirmek için çalışmalarda bulunmaktayız.
Ülkemizde Trafik kazalarında Emniyet kemeri takılmadığı için binlerce kişinin engelli vatandaşlar olarak hayatlarına devam etmekte olduğuna şahit olmaktayız.Bunun için ne gibi tedbirler alabiliriz, neler yapabiliriz?
Örneğin dik rampa, mazgal, çukur gibi bizi engelleyen engellerin birileri tarafından kullanıldığında aslında bunun ne kadar basit çözülebilir bir şey olduğunu, çözülmediğinde de büyük bir engel olduğunu görüyoruz. İnsanlara, sürat yapmayın, kemer takın, alkol almayın,uyarılarına kulaklarımızı tıkamayalım. Bunlar bir anlık kural ihlalleriyle bize büyük sıkıntılar yaşatabilir”.
Emniyet kemerinin önemine dikkat çekelim: "Geçirdiğiniz trafik kazasında emniyet kemerim takılı olmadığı için sürekli araç içinde savrulmuşum ve omuriliğim kırıldı gibi vakalar sonucunda o emniyet kemerini taksaydım, sandalyede olmazdım demeyelim. Omurilik felçlisi daha fazla olmasın istiyoruz. Çünkü bu önlem alınabilen bir durum. Emniyet kemeri 2 saniyelik birşey ve hayat kurtarıyor.
Omurilik felçli engelli kardeşlerimizin çoğunun keşkesi,hayalim: Takmadığım bir emniyet kemeri yüzünden havada kaldı! Omurilik felçli engelli kardeşlerimizin bizlerden kaynaklı, dışarıda herhangi bir engelle karşılaşmadığı sürece sağlıklı insandan farkı yok. Dışarıda o kadar engellerle karşılaşıyorlar ki birçoğu kendini eve hapsetmek zorunda kalıyor."
Türkiye’mizde engelliler için halen bazı mimari sıkıntılar olduğunu belirtmek isterim, "Bugün sorunlarımızın çoğunu aşmış bulunuyoruz ama temel sorunlarımızı da halledersek engelli, engelsiz ayrımı yapılmaksızın yaşam alanlarında her konuda birlikte yaşayabiliriz."
"Halen Türkiye’mizde mimari engeller var. Bu sorunlarımızın çoğunu aşmış bulunuyoruz ama temel sorunlarımızı da halledersek engelli, engelsiz ayrımı yapılmaksızın yaşam alanlarında her konuda birlikte yaşayabiliriz. Biz bunun artık çok daha hızlı hayata geçmesi için çalışmalarda bulunuyoruz.
Omurilik felçli kardeşlerimizin ihtiyaçlarını rahat görmeleri için engel teşkil eden dik rampa, mazgal, çukur gibi bizi engelleyen engellerin biran evvel düzene sokulmalıdır.
Bu sorunların ne kadar basit çözülebilir sorunlar olduğunu unutmayalım. Kamu kurumlarımızla ve halkımızla birlikte olursak bu sorunları çözmüş tüm engelli bireylerimizin Umutışığı olmuş oluruz.Sağlıklı güzel günler diliyorum.
Güldane KAYA
UTEF Uluslararası Tüm Engelliler Yaşlılar Kimsesizler Federasyonu Genel Başkan yardımcısı ve Leman Gebizli Tüm Engellilere Umut Işığı Dernek Başkanı