Ağaç kökleriyle yaşar. Kökü olmayan ağaç, ağaç olmaz. Aynı şekilde Milletlerde Medeniyetleriyle ve kökleriyle yaşar. Vakıf medeniyeti, kendisini insanlığa vakfetmektir, insanı ve canı hayatın odak noktası olarak kabul etmek, insanlığın yararına çalışmak anlayışı üzerine kuruludur. Bu bağlamda; Vakıflar haftası her yıl 6- 12 Mayıs’ta çeşitli kutlamalarla anılır, Seminerler, Konferanslar düzenlenir, Vatandaşlara birlik dayanışma şevki aşılanırdı. Maalesef bu yıl her şeyde olduğu gibi Vakıflar haftamızda Korona ’ya yenik düştü. Bizlerde etkinliklerimizi ileriki tarihlere ertelemek durumunda kaldık. Bu günler elbette hep böyle geçecek değil güzel günler gelecek bizler evlerimizden çıkıp bütün yapılması gereken güzel çalışmalarımızı sonuna kadar başarılı şekilde yerine getireceğiz. Dayanışma duygusuyla UTEF (Uluslararası Tüm Engelliler Yaşlılar Kimsesizler Federasyonu) Genel Başkan yardımcılığı ve kurucusu olduğum Leman Gebizli Tüm Engellilere Umutışığı Dernek Başkanlığının yanında severek aşkla yaptığım bir diğer görevimde VAKIFLAR ’da yer almamdır. Evet, OKUSEV Vakfı Akdeniz Bölge Başkanlığını yaklaşık altı yıldır devam ettirmekteyim ve ANTSEVAK (Antalya Sağlık Turizmi Eğitim Geriatri Rehabilitasyon Engelli Ve Sosyal Hizmetler Vakfı) Yönetim Kurulu Üyesi olarak da faaliyetlerimizi büyük bir gururla severek isteyerek yerine getirmeye çalışıyorum. Gücüm kuvvetim yettiğince rabbim güç kuvvet bahşettikçe insanlarımızın yanında olmak, faaliyetlerimizi devam ettirmek en büyük idealimdir. Ayrıca toplum olarak bazı bilgilere uzaklaşmış olduğumuzdan dolayıdır ki gençlerimize STK’ları ve VAKIFLARI sevdirmek onlara bu geleneklerimizi devam ettirme imkânını aşılamak arzusundayım. Belki çoğu kişiler, tarihe geçip gitmiş bir zaman dilimi olarak bakabilir, nostalji gözüyle bakabilir, tarihini unutabilir veya geçmişine sırtını dönebilir ama biz bunları yapmayacağız. Geçmişimize tarihimize nankör olmayacağız.
Vakıflar Bir hizmetin veya hayrın gelecekte de sürdürülmesini sağlamak amacıyla belli koşullarla ve resmî olarak, kişi, kişiler veya Tüzel Kuruluşlar tarafından bağışlanan paraya veya mülkle ve belirli bir amacı yerine getirmek üzere kurulan kuruluşlara vakıf denir. Vakıf olarak günümüze kadar gelip hâlâ insanlara hizmet veren çeşme, han, hamam, aşevi, cami, alışveriş merkezleri, köprü ve okullar vardır, Vakıflar, geçmişin geleceğe taşınması ve yaşatılmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. Dayanışma, sosyal yardımlaşma, karşılıklı destek olma, mutlu ve üzüntülü günlerin paylaşılması insanlar arasında saygı, sevgi, birlik ve beraberliği geliştirir.
Ülkemizde 5 Haziran 1935 tarihinde çıkarılan bir kanunla Vakıflar Genel Müdürlüğü kurulmuş olup. Ülkemizdeki Vakıfların tümü bu Genel Müdürlüğe yasal olarak bağlanmıştır. Halen Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı olan vakıf eserleri sayısı 7500 kadardır. Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu vakıf eserlerinin bakımı, onarımı ve kiralanması işlerini yapar, gelirlerini toplar. Toplanan bu gelirlerle vakıf eserleri korunur, kimsesizlere yardım yapılır ve çalışanlarının maaşları ödenir. Vakıflar Genel Müdürlüğünün bu gelirlerinin yanı sıra devlet tarafından da parasal olarak desteklenmesi için bütçeden belli bir miktar ödenek ayrılmaktadır. Vakıflardan ihtiyacı olanlara yardım edenler olduğu gibi, belirli amaçlarla, kendi alanlarında hizmet verenler de vardır. Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı, Mehmetçik Vakfı, Millî Eğitim Vakfı, Türk Kalp Vakfı, Vakfı, TEMA Vakfı ve Türkiye Diyanet Vakfı bunlardan bazılarıdır. Ayrıca Tüzel kişilikler tarafından ve şahıslar tarafından kurulmuş vakıflar da vardır. Amaçları her zaman insani hizmetler olmuştur. Tarihimizden günümüze köprü olan Vakıflarımıza sahip çıkalım, hizmetlerini kesintisiz sürdürmesi için destek olup, eserlerin korunmasına yardımcı olarak desteklerimiz esirgemeyelim.6-12 Mayıs Vakıflar haftası kutlu olsun. Sağlıkla kalın.
Güldane Kaya