Ayvalık'ta Tarihi Zeytin Hasadı
19. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali, "Turizmin değeri, zeytinyağının başkenti" temasıyla gerçekleştirildi. Festivale özel olarak, Altınova Mahallesi’ndeki yaklaşık 11 asırlık anıt ağaçtan zeytin hasadı yapıldı.
11 Asırlık Ağaçtan Zeytin Hasadı
Bu yıl ki festivalde, çiftlikte yer alan tarihi bir ağaçtan hasat edilen zeytinler, festival katılımcıları tarafından toplandı ve ardından fabrikada zeytinyağına dönüştürüldü.
Panel ve Etkinlikler
Balıkesir Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abdullah Soykan'ın anıt ağaçlar konulu sunum yapmasının yanı sıra, katılımcılara geleneksel zeytinyağı sıkım yöntemleri ve zeytinyağı sabunu yapımı gösterildi. Bununla birlikte, dünya dalış rekortmeni Şahika Ercümen’in topladığı zeytinlerden elde edilen zeytinyağı, büyük bir heyecanla katılımcılara sunuldu.
Ali Uçar'dan Açıklamalar
Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İçinde bulunduğumuz alanda 500 ile 1100 yaşları arasında anıt ağaçlar var. Bugün bu ağaçların meyvelerini toplayacağız ve elde ettiğimiz yağı paylaşacağız," ifadelerini kullandı.
300 Yaş ve Üstü Ağaçların Önemi Uçar, Ayvalık zeytinyağının kalitesinin 300 yaşın üzerindeki ağaçlardan elde edilen zeytinlerle ilişkilendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bölgedeki 2 milyon zeytin ağacının 1 milyon 400 bini 300 yaş ve üzerindedir.
Sahte Ürünler ve Tüketici Uyarıları
Uçar, Ayvalık zeytinyağının taklit edilen ürünlerden biri olduğunu belirterek, sahte markaların takibi konusunda Ticaret ve Tarım Bakanlıklarıyla işbirliği içinde çalıştıklarını ifade etti. Tüketicilerin, markalı ve coğrafi işaretli ürünleri tercih etmeleri gerektiğini önerdi.
Uçar, sosyal medya üzerinden çok ucuz ürün alımından kaçınılmasını tavsiye ederek, zeytinyağı konusunda damak tadıyla ilgili bilgi sahibi olunmasını önerdi.

Balıkesir Ayvalık'ta "Turizmin değeri, zeytinyağının başkenti" temasıyla bu yıl 19'uncusu düzenlenen Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali'nde 1080 yıllık anıt ağaçtan zeytin hasadı yapıldı.

Balıkesir Ayvalık'ta "Turizmin değeri, zeytinyağının başkenti" temasıyla bu yıl 19'uncusu düzenlenen Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali'nde 1080 yıllık anıt ağaçtan zeytin hasadı yapıldı.