Çanakkale'de Hayat Kurtaran Organ Nakilleri
Balıkesir'den gelen diyaliz hastası Mevlüde Talan (41) ve Ümmühan Ulacık (39), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi'nde 9 ay arayla gerçekleştirilmiş kadavradan böbrek nakli ile sağlığına kavuştu.
İki Kız Kardeşin Mücadelesi
Kardeşler, doğum sırasında yaşadıkları yüksek tansiyon dolayısıyla gelişen böbrek yetmezliği ile uzun bir mücadele sürecine girmişti. Bu süreçte 3,5 yıl boyunca nakil için 4 kez hastaneye çağrılan Mevlüde Talan, nihayet 9 ay önce Balıkesir'de beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın böbreği ile, Ümmühan Ulacık ise 4 gün önce benzer bir nakil ile umutlarına yeniden kavuştu.
Sağlık Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan'dan Açıklamalar
ÇOMÜ Hastanesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, organ naklinin böbrek yetmezliğinin en etkili tedavi yöntemi olduğunu belirtti. Alan, Türkiye’deki organ bağış oranının düşük olduğunu vurguladı ve "Ülkemizde diyalize giren hasta sayısı 85 bin; bunlardan yalnızca 30 bini böbrek nakli olmak istemektedir. Her hastanın kendi hikayesi var ve bu hikayelerde organ bağışının önemi büyük," dedi.
Organ Bağışının Gerekliliği
Organ nakli sürecinin zorluğunu gözler önüne seren Ulacık, "Diyaliz tedavisi sırasında en fazla 500 gram su içebiliyordum. Böbrek naklinden sonra 3 litre su içebiliyoruz," diyerek bu sürecin getirdiği zorlukları anlattı. Mevlüde Talan ise 11 yıl süren diyaliz tedavisinin ardından sağlığına kavuştuğu için mutluluk duyduğunu iletti ve organ bağışı çağrısında bulundu.
Alan, Türkiye’de beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yalnızca 5’te 1’inin organlarını bağışladığını belirterek, halkın bu konuda duyarlı olmasını istedi.
Balıkesir'de yaşayan diyaliz hastası kardeşler Mevlüde Talan (solda) ve Ümmühan Ulacık (sağda), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi'nde 9 ay arayla kadavradan yapılan nakille sağlıklarına kavuştu.

Balıkesir'de yaşayan diyaliz hastası kardeşler Mevlüde Talan (solda) ve Ümmühan Ulacık (sağda), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Hastanesi'nde 9 ay arayla kadavradan yapılan nakille sağlıklarına kavuştu.