Düzce'deki Antik Kentte Heyecan Verici Buluntular
Düzce'nin Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, tarihi milattan önce 3. yüzyıla kadar uzanan künk sistemleri ve Bizans dönemine ait kilise kalıntısı keşfedildi. Düzce Belediyesi'nin verdiği bilgiler doğrultusunda, kazı çalışmaları Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün onayı ile Konuralp Müze Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.
Önemli Yapılar Ortaya Çıktı
Kazılarda tiyatro bölümünün ön kısmında, pişirilmiş topraktan yapılmış künklerin yanı sıra, tarihsel öneme sahip bir kilise kalıntısı da bulundu. Kazı Başkanı İhsan Aslan, ortaya çıkan altyapı sisteminin doğu-batı yönünde uzanan birçok kanaldan oluştuğunu ifade ederek, geniş künklerin büyük kamu yapıları için, ince künklerin ise küçük ev tipi yapılar için kullanıldığının düşünüldüğünü belirtti.
Bizans Dönemi Kilise Kalıntıları
Aslan, antik kentte ayrıca bir Bizans dönemine ait apsisli kilise yapısına rastlandığını da duyurdu. Yapının güney kısmının tahrip olduğu gözlemlenirken, bu kilisenin temiz su kaynaklarıyla da bir bağlantısının olduğu tespit edildi. 'Kilise suyu' olarak bilinen suyun, tiyatronun çevresindeki kaynak suyu ile aktığı belirlendi.
Binlerce Yıl Öncesinden Gelen Ögeler
Kazı çalışmalarında şimdiye kadar, 2200 yıllık olduğu tahmin edilen Medusa heykel başı, birçok mask heykeli ve grotesk figürler keşfedilmiştir. Bunun yanı sıra, Apollon ve Akteon'un kabartma heykelleri de bulunmuş, bu durum arkeologlarda büyük bir heyecan yaratmıştır.
Antik Tiyatro ve Geçmişe Dönüş
Ülkemizin en iyi korunmuş antik tiyatrolarından biri olan Düzce'deki bu yapıda, Doğu Roma döneminde amaç dışı kullanıldığı ve Osmanlı döneminde yerleşim alanı olarak değerlendirildiği anlaşılmıştır. Kazı alanında geçen yıl bulunan Dionysos Kült Mekanı'na ait aslanlı mozaik, dönemin mitolojik ve kültürel geçmişine ışık tutmaktadır. Bu tarihi yer, Doğu Marmara ve Batı Karadeniz bölgesi için büyük bir değer taşırken, antik tiyatro ile ilgili olarak 1800 yıllık bir büst de gün yüzüne çıkarılmıştır.

Batı Karadeniz'in "Efes"i olarak adlandırılan Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde künk sistemleri ve kilise kalıntısı bulundu. Tarihi milattan önce 3. yüzyıla uzanan antik kentte tiyatro bölümünün ön kısmında kazı çalışmaları, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve Düzce Belediyesinin desteğiyle Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığınca sürdürülüyor.

Batı Karadeniz'in "Efes"i olarak adlandırılan Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde künk sistemleri ve kilise kalıntısı bulundu. Tarihi milattan önce 3. yüzyıla uzanan antik kentte tiyatro bölümünün ön kısmında kazı çalışmaları, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve Düzce Belediyesinin desteğiyle Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığınca sürdürülüyor.