Kosova ve Kuzey Makedonya Ortak Sınır Kapısı Uygulaması Başlatıyor
Alkan ülkeleri,
Kosova ile
Kuzey Makedonya arasındaki iki sınır kapısında, 1 Ocak 2025'ten itibaren ortak sınır kapısı uygulamasını hayata geçirecek bir protokol imzaladı.
İki Ülke Arasındaki İşbirliği
Kosova'nın başkenti
Priştine'de düzenlenen ortak kabine toplantısında,
Kosova Başbakanı Albin Kurti ile
Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski bir araya geldi. Törende, iki liderin aile fotoğrafı çekildi.
Ortak Sınır Kapıları ve Anlaşmalar
Başkanlar, Hani i Elezit-Bllace ile Gllobocice-Jazhince sınır kapılarında yürürlüğe girecek bu protokolün yanı sıra, enerji ve eğitim alanlarında da işbirliği anlaşmaları imzaladılar.
Serbest Dolaşım ve Güvenlik
Başbakan Kurti, imzalanan anlaşmanın iki ülke vatandaşlarının sınır geçişlerini kolaylaştırma amacını taşıdığını belirtti. Ayrıca, "Polis memurları, aynı büroda çalışarak sınır geçişlerini hızlandıracak, böylece vatandaşı bekleme süresi azalacak" ifadelerini kullandı.
Hızlı Geçiş ve Gelecek Vizyonu
Başbakan Mickoski, sınır kapılarında tek polis kontrolü sağlayacak olmanın memnuniyetini dile getirerek, "Böylece sınır kapılarında kaos olmayacak. İnsanlar geçişlerinde zorluk yaşamayacak ve süreç hızlanacak" dedi. Ayrıca, Batı Balkanların geleceğinin Avrupa Birliği'nde olduğunu vurguladı.
Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kuzey Makedonyalı mevkidaşı Hristijan Mickoski'yi resmi törenle karşıladı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kuzey Makedonyalı mevkidaşı Hristijan Mickoski'yi resmi törenle karşıladı.