Lübnanlılar Evlerine Dönüyor
İsrail'in düzenlediği saldırılar sebebiyle Lübnan'da yaklaşık
1,9 milyon kişi zorla yerinden edilmiştir. Saldırıların durmasından sonra, bu sabah yürürlüğe giren ateşkesle birlikte Lübnanlılar, evlerine dönmek için harekete geçmeye başladı.
Ateşkes ve Dönüşler
İsrail ile Hizbullah arasında
8 Ekim 2023’te başlamış olan çatışmalar, zamanla savaşa dönüşmüştü. Ateşkes anlaşması, Türkiye saatiyle
05.00 itibarıyla yürürlüğe girdi.
Ateşkesin hemen sonrasında, Lübnan'ın güneyine giden yollarda yoğun trafik yaşandı. Birçok Lübnanlı, bu durumu havai fişeklerle kutladı. Ancak sınır hattındaki belde ve köylerde belirsizlik hâkim. İsrail askerlerinin işgali altında olan bu bölgelere geri dönüşler engelleniyor.
Kayıplar ve Yıkım
Ateşkes sonrası evlerine dönen binlerce Lübnanlı, eve döndüklerinde muhtemelen yuvalarını bulamayacaklar. İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyinde
37 köy ve beldeyi yok ederek
40 bin konutun yıkılmasına neden oldu. Hava saldırıları başta Beyrut olmak üzere Sur, Sayda ve Baalbek gibi önemli merkezleri de hedef aldı.
İsrail'deki Etkiler
Aynı zamanda, Hizbullah’ın saldırıları sonucu İsrail'de de yaklaşık
60 bin kişi yerinden oldu. İsrail, bu saldırıların ardından Lübnan'a yönelik kara saldırısı başlatarak, tahliye edilen vatandaşlarının yeniden evlerine dönebilmesini sağlamak amacı güttüğünü iddia etmişti.
İsrail ile Lübnan arasında ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından Başkent Beyrut'tun Dahiye bölgesinde, vatandaşlar araç konvoyu oluşturarak kutlama yaptı.

İsrail ile Lübnan arasında ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından Başkent Beyrut'tun Dahiye bölgesinde, vatandaşlar araç konvoyu oluşturarak kutlama yaptı.