TBMM İslamofobi ve Irkçılık Alt Komisyonu Toplantısı
Türkiye Büyük Millet Meclisi, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım'ın başkanlığında bir araya geldi.
Evren Başar'ın Sunumu
Toplantıda Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcısı Evren Başar, dijital platformlarda yayılan ırkçı ve İslamofobik içeriklerin toplum üzerindeki etkilerini detaylandırdı. Başar,
“Dijitalleşme, bilgiye erişimi kolaylaştırırken, nefret söylemleri ve yalan bilgilerin hızla yayılmasına zemin hazırlıyor.” şeklinde konuştu.
Olumsuz Yansımalar ve Çözüm Yolları
Başar,
“İslamofobi ve ırkçılık, toplumsal kutuplaşma ve güvenlik sorunlarına yol açıyor.” dedi ve medyanın doğru bilgi sunumunun yanı sıra eğitim ve sivil toplum kuruluşlarının farkındalık çalışmalarının önemini vurguladı.
Uluslararası Veriler ve Artan Saldırılar
Avrupa'da 2022 yılına ait raporlardan bahseden Başar, aşırı sağın yükselmesinin İslam karşıtı eylemleri artırdığına dikkat çekti.
“2023'te İslamofobik saldırılarda %57 artış yaşandı.” dedi.
Dijital Platformlarda Yürütülen Çalışmalar
Dijital platformlarda hızla yayılan nefret içerikleri ile ilgili olarak, İletişim Başkanlığı'nın,
“Irkçılığa Dur De” adıyla yeni bir kampanya başlattığını bildirdi. Başar, bu tür içeriklere karşı alınan tedbirlerin önemine değindi.
Medya Dezenformasyonu ve Algılar
Başar ayrıca, medyanın yanlış bilgi yayma potansiyelinin, İslamofobi ve ırkçılığın artmasında önemli bir etken olduğunu belirtti.
“Medya ve sosyal medya, radikal figürlerin algısı üzerinden ırkçılığı güçlendiriyor.” ifadesini kullandı.
Nefret Suçlarıyla İlgili Yaptırımlar
Başar, nefret suçlarının sıradan suçlara kıyasla daha ağır cezalara tabi olduğunu vurguladı ve
“Nefret suçu kapsamında bir saldırı daha ağır cezalandırılır.” dedi. Türkiye’deki insani yardımların ayrım gözetmeyen yapısının önemine de işaret etti. İletişim Başkanlığı, İslamofobi ve ırkçılıkla mücadele konularında topluma yönelik çeşitli eğitim ve bilgilendirme programları yürütmeye devam ediyor.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım (fotoğrafta) başkanlığında toplandı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu İslamofobi ve Irkçılık İnceleme Alt Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım (fotoğrafta) başkanlığında toplandı.